• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

GreekEnglish

     Ελπιδο-Κατασκήνωση 2016 - Απολογισμός

     Όσο ο απόηχος είναι ζωντανός σπεύδω για ένα σύντομο απολογισμό.

 

Λένε πως από τα υλικά των ονείρων πλάθεται η πραγματικότητα και έτσι είναι.  Επιβεβαιώνεται καθημερινά.  Το Ελπδοχώρι ξεκίνησε με γνώμονα τη βοήθεια στο παιδί και καθώς προχωρά αυτή η ιστορία το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το Ελπιδοχώρι γίνεται ένας πυρήνας που  προσπαθεί να βοηθήσει  ότι βρίσκεται γύρω απ’ το παιδί.  Τι είναι γύρω του; Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, το περιβάλλον, η τροφή, οι σχέσεις όλων αυτών, η καλλιέργεια του ψυχισμού, της νόησης και ακόμη η ανακάλυψη των εμποδίων για την βελτίωση των παραπάνω και όλων όσων μας οδήγησαν στο εδώ και στο τώρα.  Ναι όλα τούτα έχουν σχέση με το παιδί που αγνό και άσπιλο έρχεται στη ζωή και εμπλέκεται μέσα στο χάος που εμείς που έχουμε προηγηθεί έχουμε δημιουργήσει.

Λένε πως τα παιδιά έχουν βία. Λένε πως έχουν θυμό. Λένε πως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, πως είναι ανίκανα να βοηθήσουν τον εαυτό τους και να αναλάβουν την ευθύνη τους. Δηλαδή όπως ακριβώς εμείς οι ενήλικες!

Σε κάθε Ελπιδο-Κατασκήνωση προσπαθούμε να διερευνήσουμε την αιτία που τα πράγματα γίνονται όπως γίνονται και μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στις δικές μας αυτοανακαλύψεις. Και έτσι ο χορός καλά κρατεί.

Δεν είναι ευοίωνα τα  πράγματα.  Δεν είναι ενθαρρυντικά. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενασχόληση με το ρόλο μας σαν γονείς για να καταφέρουμε να δούμε τη ζωή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών μας.  Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτογνωσία.

Αν μείνουμε στην απαρίθμηση των γεγονότων θα πούμε πως όλα πήγαν εξαιρετικά.  Ικανός αριθμός παιδιών σε μεγάλη γκάμα ηλικιών που συνεργάστηκαν σε ένα καλό ποσοστό παρά την ανομοιομορφία.  Μικρός ο αριθμός των ενηλίκων που τα συνόδευσαν.  Μητέρες και μόνον.  Τι γίνονται οι πατεράδες σ’ αυτά τα θέματα;  Πού βρίσκονται;  Γιατί δεν συμμετέχουν;  Απορίες που η κοινωνική πραγματικότητα έχει να δώσει τις απαντήσεις της αλλά και να διευκολύνει ίσως στην απάλειψη των αιτίων τους.  Μητέρες λοιπόν τολμηρές και έτοιμες για όλα. Σύντομα είχαν δεθεί σε μια μικρή φιλική παρέα.  Εύκολα βρήκαν τους τρόπους να επεξεργάζονται τα όσα αποκόμιζαν από την εμπειρία και να προχωρούν τις συνηδητοποιήσεις τους ακόμη παρακάτω.  

           

Οι συνθήκες αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αυτόαποκαλυπτικοί είναι στα όρια της αντοχής του καλομαθημένου αστού. Το γνωρίζουμε… και σε ένα ποσοστό τούτο είναι και το ζητούμενο.  Προσπερνώντας τη ζώνη της άνεσής του ο καθένας ανακαλύπτει για τον εαυτό του πράγματα που μέσα σ’ αυτήν δεν θα τα ήξερε.  Αντέχει λοιπόν η μέση Ελληνίδα αστή μητέρα.  Αντέχει!!! Αντέχει τη ζέστη.  Αντέχει τα κουνούπια. Αντέχει τη φασαρία! Αντέχει το χώμα! Αντέχει το κρύο νερό για το μπάνιο αν δεν είναι από τις πρώτες στη σειρά! Αντέχει τη γενικότερη αταξία! Αντέχει την πιθανότητα να τσιμπηθεί εκείνη ή το παιδί της από κάτι λίγο πιο μεγάλο ή πιο επικίνδυνο από κουνούπι… Ε! Τι να κάνουμε εμείς είμαστε στο σπίτι τους δεν ήρθαν αυτά στο δικό μας…  Αντέχουν λοιπόν τουλάχιστον όσες τολμούν να επιλέξουν αυτή την εμπειρία.

Το φαγητό !  Ε! αυτό είναι το καλό μας το χαρτί.  Χορτοφαγικό μεν, νοστιμότατο δε. Πλούσιο σε ποσότητα και συχνότητα χωρίς υπερβολές σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς.  Δεν μας έλειψε τίποτα παρά μόνο το παγωτάκι, ή το φρέντο.  Αντέχεται πάντως η έλλειψη αυτή για 9 μέρες!

Τα εργαστήρια αναρίθμητα.  Τρεις ειδικοί της ψυχικής υγείας μπαινόβγαιναν στο ψυχισμό παιδιών και ενηλίκων με σεβασμό για την αυτοανακάλυψη, για την συνειδητοποίηση, για την αλλαγή.  Με κύρια βάση την εικαστική ψυχοθεραπευτική διαδικασία και λιγότερο την συμβουλευτική οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν σε ότι η ψυχή τους θέλησε και σε ότι ο νους τους επέτρεψε.  Δεν τελειώνει αυτός ο δρόμος.  Μόνο αρχίζει ευτυχώς για κάποιους.  Όσο για κείνους που διατείνονται πως δεν το χρειάζονται ας το ξανασκεφτούν.  Και αν ούτε και αυτό το θελήσουν ας το αποδεχτούμε εμείς που θέλουμε να πιστεύουμε πως ψάχνοντας μέσα μας θα αλλάξουμε τον κόσμο.

Η συνεργασία σε καλά επίπεδα.  Το να εργάζομαι μαζί με κάποιον άλλο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και τούτο φαίνεται ακόμη περισσότερο στις μεγάλες ομάδες όπου ο φυγόπονος έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες να το σκάσει απ’ τις υποχρεώσεις.  Οι ομάδες εργασίας όμως λειτούργησαν σε ένα πολύ καλό ποσοστό και μας έδωσαν την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε άλλους τρόπους πιο λειτουργικούς για την επόμενη περίοδο. Όσο για την συνεργασία του προσωπικού που εξυπηρέτησε τους υπόλοιπους άψογη και ζηλευτή.

Η ανάληψη ευθύνης θέλει δουλειά.  Μια ομάδα 35 ανθρώπων είναι ένα καλό στατιστικό δείγμα για πολλά. Μέσα στην ομαδική ζωή φαίνονται όλα πιο πολύ απ’ ότι στην μοναχική ή την συντροφική ή εκείνη της μικρής οικογένειας.  Πάσχουμε πολύ σ’ αυτόν τον τομέα.  Είναι πολύ γενικό και συλλογικό θέμα βέβαια οπότε μένει προς διερεύνηση και μελέτη.  Ας είναι μέλημά μας.  Ας προσπαθούμε να θεωρούμε πως «Ναι εγώ είμαι που θα αλλάξω τον κόσμο».  «Ναι με τη δική μου συμμετοχή η κοινωνία θα γίνει καλύτερη».

Παρατήρηση – Διαπίστωση:  Εμείς οι ειδικοί χρειάζεται να βρούμε τρόπους που θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες να γινόμαστε συνεργατικοί και να εμπνέουμε την ευταξία χωρίς να επιβάλουμε την πειθαρχία με τον έναν ή τον άλλο χειριστικό τρόπο. Αιώνες τώρα η ανθρωπότητα έχει μάθει το μοντέλο του αυταρχισμού τι να καταφέρουμε σε 9 μέρες και 8 νύχτες.  Είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας μέλημα αλλά χρειάζεται να δείξουμε με το παράδειγμά μας τους τρόπους στους γονείς που τους αναζητούν.   Έχουμε να μελετήσουμε επί του θέματος.

Οι προτάσεις μας για του χρόνου :  Λίγες μέρες περισσότερες (αντί για 9 να γίνουν 12). Περισσότερο οργανωμένο παιχνίδι για γονείς και παιδιά. Περισσότερα περιβαλλοντικής υφής θέματα. Οπωσδήποτε όχι έφηβοι στην παρέα μας εκτός αν θέλουν να εργαστούν εθελοντικά αναλαμβάνοντας ευθύνη και δεσμευόμενοι ότι θα έρθουν ΧΩΡΙΣ κινητά.  Οπωσδήποτε στη μέση του προγράμματός, να έχουμε μια μέρα στη θάλασσα.  Είναι απαραίτητη η σχέση μας με τη χαρά του νερού και δεν αρκούν τα μπουγελώματα ή η τεχνική βροχή.  Αυτή η μέρα θα δώσει την ευκαιρία της αποσυμπίεσης σε προσωπικό και συμμετέχοντες και θα επαναφορτίσει τις μπαταρίες για περισσότερα γκάζια! 

   
   

 

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία σας ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies