• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

GreekEnglish

  Πώς και γιατί...

Η διαμονή - φιλοξενία είναι για μας βασικός πυλώνας των δράσεών μας.  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίου θα μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί το Ελπιδοχώρι. Ας γίνει παρακαλούμε κατανοητό, το Ελπιδοχώρι δεν είναι ένας ξενώνας και δεν λειτουργεί καθημερινά προσφέροντας τουριστικές υπηρεσίες. Είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη,  ένας εναλλακτικός χώρος που δέχεται κατόπιν συνεννόησης ανθρώπους που επιθυμούν να βιώσουν κάποιες μέρες στη φύση με συλλογικές καταφυγιακές συνθήκες.

 

 Λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Ελπιδοχώρι: 

  • Για λόγους εκπαιδευτικούς.
  • Για την παρακολούθηση  εργαστηρίου – σεμιναρίου.
  • Για περίπατο στη φύση.
  • Για ποδηλασία.  
  • Για αναψυχή. 
  • Για εθελοντισμό. 
  • Διοργανώνοντας την δική του εκδήλωση.

 

   Για λόγους εκπαιδευτικούς.

Στόχος μας να αποτελέσουμε  ένα παράδειγμα αυτονομίας, αειφορίας και βιωσιμότητας (sustainability) προασπίζοντας οτιδήποτε βοηθά την Παράδοση, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Πνευματική Ανάπτυξη.  Χαιρόμαστε  να δείχνουμε αυτό που κατακτούμε σε ομάδες που είτε επιθυμούν να κάνουν κάτι παρόμοιο είτε απλά θέλουν να δουν κάτι σχετικό να υλοποιείται στην πράξη.  Επισκεπτόμενοι το Ελπιδοχώρι θα έχετε μία άποψη για:

 

 

Φυσική Δόμηση

Μετά από έρευνα επιλέξαμε  το άχυρο, το ξύλο και τον πηλό ως τα βασικά υλικά για την κατασκευή των κτισμάτων. Το κύριο κτίσμα είναι κατασκευασμένο με την τεχνική της αχυρόμπαλας το 2011 και ήδη παρατηρούμε πόσο αναλλοίωτο μένει στο χρόνο. Μπορεί κανείς να δει και άλλες τεχνικές όπως είναι η εκείνη του τσατμά, του αχυροπηλού, την τεχνική της πράσινης φυτεμένης στέγης κλπ.  

       

Φυσική  -  Βιολογική - Βιοδυναμική καλλιέργεια

Έχοντας πειστεί οι ίδιοι πως ο μοναδικός δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος φέρεται στη φύση, δοκιμάσαμε διάφορες μεθόδους καλλιέργειας πέρα από τις συμβατικές. Ένα αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας μας κάνει να ονειρευόμαστε αλλαγή των συνθηκών του οικοσυστήματος. Ο συνδυασμός της μεθόδου με εκείνη της Permaculture μαζί με τις τεχνικές της βιοδυναμικής κάνουν ένα εξαιρετικό σύνολο. Προσπαθούμε σε πολλά επίπεδα.  

 

                                                                                                                                                              Συλλογή και αξιοποίηση νερού.

Ο νομός Αργολίδας, στον οποίο βρίσκεται το Ελπιδοχώρι, αντιμετωπίζει σοβαρότατη λειψυδρία. Αυτό μαζί με την περιβαλλοντική μας συνείδηση, μας κάνουν να επιδιώκουμε να γίνουμε ένα πρακτικό παράδειγμα για το πως ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες η αφθονία νερού είναι εφικτή.  Η συλλογή του νερού της βροχής, η αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση του λεγόμενου γκρίζου νερού (ντουζ, νιπτήρες) είναι κάποιες από τις μεθόδους, που υιοθετούμε. Για τις ανάγκες μας δημιουργήσαμε σκαμμένη δεξαμενή στο ψιλότερο σημείο του κτήματος η οποία γεμίζει από παρακείμενη γεώτρηση και με τη φυσική ροή κατανέμεται στις καλλιέργιες.                                                                       

 

Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για να ελαχιστοποιούνται οι ρύποι και να αξιοποιούνται όσα η φύση μάς παρέχει, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να αξιοποιούμε τα στοιχεία της φύσης τα οποία  μπορούν να αποτελέσουν ικανές πηγές.  Ο ήλιος είναι η πηγή μας για την ώρα.  Ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα είναι και ο αέρας.

                                                                                                                                                                 Ελαχιστοποίηση αποβλήτων.

Πέρα από την συνήθη μέθοδο ανακύκλωσης συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, χαρτί), και την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών σε διάφορα εργαστήρια με τα παιδιά που φιλοξενούμε, οι οργανικές ύλες ακολουθούν την μέθοδο της κομποστοποίησης, η οποία όχι μόνο ελαχιστοποιεί τα απόβλητα αλλά δημιουργεί πρώτης ποιότητας, φυσικό λίπασμα για τις καλλιέργειες.
Μελλοντικός μας στόχος η επαναχρησιμοποίηση των κλαδιών της ελιάς με την μέθοδο biochar (δημιουργία κάρβουνου που αποτελεί εξαιρετική μέθοδο εμπλουτισμού του εδάφους).

 

Καθαρή βιολογική τροφή.

Καλλιέργειες χωρίς χρήση χημικών λιπασμάτων αλλά με χρήση φυσικών μεθόδων μας επιτρέπουν να στοχεύουμε στην παραγωγή καθαρής φυσικής τροφής το οποίο καταφέρνουμε εν μέρει

        

   Για παρακολούθηση εργαστηρίου - σεμιναρίου

Διοργανώνουμε συχνά εργαστήρια – σεμινάρια – πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περισσότερα γι’ αυτά θα δείτε στην ενότητα «Δραστηριότητες». Τα σεμινάριά μας καλύπτουν πολλά θέματα σχετικά με το τετράπτυχο Παράδοση-Πολιτισμός-Περιβάλλον- Προσωπική Ανάπτυξη με σκοπό την εξάπλωση εφαρμοσμένης ή/και παραδοσιακής γνώσης, που είναι απαραίτητη και σύμφωνη με τις ανάγκες της εποχής μας. Η γνώση μπορεί να αφορά θέματα Φυσικής Δόμησης (το χτίσιμο ενός βιοκλιματικού σπιτιού), ή θέματα Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας ή άλλα εργαστήρια οικολογίας όπως εργαστήρια Φυσικής Καλλιέργειας ή Permaculture και ο,τιδήποτε εξυπηρετεί την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την σωματική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου.
Επιθυμούμε να δώσουμε προτεραιότητα στα παιδιά. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να συνυπάρξει η οικογένεια σε μια μορφή που τείνει να εξαφανιστεί. Η ενασχόληση με ειδικές ομάδες παιδιών με ιδιαιτερότητες π.χ αυτισμός, σύνδρομο down κλπ. δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Για την ώρα τα Ελπιδο-Σαββατοκύριακα και η Ελπιδο-Κατασκήνωση είναι αρκετά για να μας κρατούν δραστήριους και στο στόχο μας.

   

   Για περίπατο στη Φύση

Το καταφύγιό μας αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για εκείνους που επιθυμούν να περπατήσουν στη φύση.  Εκτός από τις αυτοσχέδιες διαδρομές που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στη ήπια φύση της Νότιας Ελλάδας, ένα ορειβατικά σηματοδοτημένο μονοπάτι 15 χιλιομέτρων, ξεκινά από την κεντρική πλατεία του Ελπιδοχωρίου και  μέσα από αμπελώνες και ελαιώνες, σε 3,5 ώρες άνετης πορείας, φτάνει στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια ή με κατόπιν συνεννόησης. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το μονοπάτι μπορείτε να δείτε εδώ

   

  Για ποδηλασία στη Φύση

Εξαιρετικές διαδρομές σε τοπικούς χωματόδρομους μπορεί να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στους ποδηλάτες όλων των δυνατοτήτων.
Απλές, εύκολες, αλλά και ιδιαίτερης δυσκολίας διαδρομές περιμένουν να τις ανακαλύψουν εκείνοι που το επιθυμούν.

 

 

 

  Για αναψυχή

​Αν είστε μία παρέα, που επιθυμεί να ζήσει για λίγο στη φύση χωρίς πολυτέλειες, αναζητώντας μια πραγματικά αλλιώτικη εμπειρία, είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορούμε να οργανώσουμε μαζί  και να σας προτείνουμε πληθώρα  δραστηριοτήτων που αφορούν τη φύση, την αυτογνωσία, τις εναλλακτικές θεραπείες, σεμινάρια καθώς και επισκέψεις στους δεκάδες ιδιαίτερους αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς, που βρίσκονται κοντά μας. Η περιοχή μας προσφέρεται για επισκέψεις σε οινοποιεία μικρά και μεγάλα, παραδοσιακά και σύγχρονα.  

 

 Για εθελοντισμό με οργανωμένη ομάδα

 Συχνά χρειαζόμαστε περισσότερα χέρια, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ενός μεγάλου κτήματος. Όποιος θέλει να μείνει μαζί μας και να μας βοηθήσει μαθαίνοντας συγχρόνως, είναι ευπρόσδεκτος. Θα συμμετέχει σε δράσεις, θα αποκτήσει γνώση σε αγροτικές και άλλες εργασίες, θα βιώσει την εμπειρία της συλλογικής διαβίωσης στο καταφύγιο, θα συμμετέχει στην ομαδική εργασία και θα απολαύσει την χορτοφαγική υγιεινή διατροφή μας.  Έχουμε αποφασίσει ο εθελοντισμός να προσφέρεται με οργανωμένο τρόπο γιατί έτσι αποδίδει για όλους. 

 

 Διοργανώνοντας τη δική του εκδήλωση

Αν επιθυμείτε να διοργανώσετε τη δική σας μονοήμερη ή ολιγοήμερη εκδήλωση στη φύση και είστε μια ομάδα 15-20 ατόμων με κοινό στόχο και πρόγραμμα, θα χαρούμε να σας διευκολύνουμε. Οι δυνατότητες είναι πολλές και οι συνδυασμοί διάφοροι. Τηλεφωνήστε μας, για να συναποφασίσουμε το καλύτερο. 


   
   

 

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία σας ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies