• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

GreekEnglish
29Σεπ2012

 Εργαστήρι διαχείρισης γκρίζων οικιακών λυμάτων από έμπειρο Αυστραλό σχεδιαστή & τεχνίτη

Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Συνδιοργάνωση: Τίνα Λυμπέρη, Άννα Ιωαννίδου & Ελπιδοχώρι

Ελάτε να μάθουμε πως να φιλτράρουμε και να επαναχρησιμοποιούμε κάποια από τα οικιακά λύματα, που συνήθως καταλήγουν στο βόθρο και μολύνουν τα υπόγεια ύδατα που τόσο χρειαζόμαστε. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Στο εργαστήρι διαχείρισης «γκρίζων» οικιακών λυμάτων, θα κατασκευάσουμε ένα εύκολο, οικονομικό και αποδοτικό σύστημα για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων από ντουζ, νιπτήρες και νεροχύτες.

Όλα τα υλικά της κατασκευής είναι διαθέσιμα στα καταστήματα υδραυλικών ειδών εκτός από ένα εξάρτημα, το «flout» (σιφόνι διανομής) που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί μέσω internet. Θα καλυφθούν τα ακόλουθα:

  • Υπολογισμός για την έκταση που απαιτείται για μια τέτοια κατασκευή
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την έκταση  για την τελική διανομή των λυμάτων
  • Καθορισμός απαιτούμενου μεγέθους του συστήματος
  • Προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας της κατασκευής
  • Επιλογή κατάλληλου σημείου για τη διαχείριση των λυμάτων
  • Ιδέες & αυτοσχεδιασμοί για εξοικονόμηση χρημάτων και αναπλήρωση δυσεύρετων υλικών
  • Άλλα συστήματα, πχ. με καλαμιώνες

Έμφαση θα δοθεί σε κατασκευές που μπορούμε οι ίδιοι να συντηρήσουμε.

Άλλες παρουσιάσεις:

- Εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια – Τίνα Λυμπέρη (www.kangouro.gr)

Τι είναι η αεικαλλιέργεια (permaculture) και τι συμπεριλαμβάνει – Ηθικές αρχές – Αρχές σχεδιασμού με παράδειγμα το σχέδιο Ελπιδοχωρίου

- Εισαγωγή στις κόμποστ τουαλέτες και τεχνικές κατασκευής τους – Ray Flanagan

Πως δουλεύουν – Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα (συμπεριλαμβανομένου και των κοινωνικών ταμπού -Τουαλέτες κομπόστ του εμπορίου έναντι των ιδιοκατασκευών (χειροποίητες) – Αποδεδειγμένες ιδιοκατασκευές – Εύρος υλικών για ιδιοκατασκευές – Επιστημονική έγκριση/συμβολή – Εμπειρίες με τις αρχές για την διαχείριση υδάτινων λυμάτων

- Οικοκοινότητες στην Αυστραλία και η Dharmananda – Ray Flanagan

Ο Ray ζει στην οικοκοινότητα Dharmananda στην Αυστραλία (NSW κοντά στην Lismore) από το 1975. Μια μικρή παρέα την εποχή των κοινωνικών αλλαγών των χίπης, ξεκίνησαν με σκηνές και ντούζ κάτω απο τα δέντρα, για να στήσουν σιγά-σιγά ίσως την πιο δυναμική, παραγωγική και διατροφικά αυτοδύναμη, (70% αυτοδυναμία) κοινότητα της Αυστραλίας. Κατοικίες φυσικής δόμησης, ηλιακή ενέργεια, κοινοτική τραπεζαρία, κουζίνα με στόφα και γκάζι, εθελοντές, κτηνοτροφία (δικές τους αγελάδες), καλλιέργειες και πλήρες πρόγραμμα αναδάσωσης είναι μόνο μερικές από της δραστηριότητες της Dharmananda σήμερα. Πώς ξεκίνησαν, νομοθεσία και ιδιοκτησία της γης, καταστατικό οικοκοινότητας, υποχρεώσεις και δικαιώματα των μελών και εθελοντισμός είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν.

Θεματολόγια παρουσίασης για την Dharmananda

Dharmananda: 40 χρόνια ιστορίας μιας αγροτικής οικοκοινότητας – Νομική και διαχειριστική δομή – Κοινωνική δομή – Καινοτομίες στην δόμηση – Αφομοίωση των νέων μελών στην κοινότητα – Εξασφάλιση ενέργειας – Διαχείριση απορριμμάτων – Κηπουρική – Διαχείριση του γαλακτοκομείου – Μοίρασμα πόρων – Περιορισμοί και πιθανά σημεία βελτίωσης – Εθελοντές (wwoofers)

Λίγα λόγια για τον εισηγητή, Ray Flanagan, Australia

Ο Ray Flanagan, ένας από του πρώτους Αυστραλούς τεχνίτες στις χειροποίητες κόμποστ τουαλέτες, εργάζεται, γράφει και διδάσκει για τις “Farallones” και “Minimus”  από το 1998. Ο Ray σήμερα είναι και αντιπρόσωπος δύο σημαντικών εμπορικών εφαρμογών κόμποστ τουαλέτας στην Αυστραλία. Το 2004 εκπαιδεύτηκε ως σύμβουλος διαχείρισης οικιακών υδάτινων λυμάτων και από τότε σχεδιάζει και κατασκευάζει τέτοια επιτόπια συστήματα. Ο Ray είναι μέλος της γνωστής Αυστραλέζικης οικοκοινότητας Dharmananda εδώ και  37 χρόνια, όπου και ασχολείται με την αναδάσωση, την κηπουρική, το άρμεγμα καθώς και  την τυροκομία και την ξυλογλυπτική.

Πρόγραμμα

Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

1η μέρα: Αφίξεις ως τις 21:00 (την Παρασκευή)

2η μέρα: 0900 – 1300 & 1700 – 2000

3η μέρα: 0900 – 1300 & 1500 – 1700

Η κουζίνα θα παρέχει χορτοφαγικό μενού. Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες/αλλεργίες, παρακαλώ ενημερώστε μας όταν κλείνετε τη θέση σας. Θα εφαρμόσουμε κυκλικό σύστημα για το καθάρισμα και μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε όλοι στο μαγείρεμα. Φέρτε ό,τι θέλετε για σνακ ή για να καλύψετε τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις.

Διαμονή

Ξενώνας “Ελπις” χτισμένος με αχυρόμπαλες: Ο χώρος του ξενώνα είναι άνετος, αλλά ενιαίος και θα είστε σε μικρή απόσταση από το συγκάτοικό σας, οπότε εάν δεν σας βολεύει, η εναλλακτική είναι να στήσετε δική σας σκηνή. Εναλλακτικά το κτήμα παρέχει αρκετό χώρο για να στήσετε τις σκηνές σας σε απομονωμένο σημείο αν θέλετε!

Κόστος συμμετοχής

Για πλήρη διατροφή, διαμονή και το εργαστήρι: Με διαμονή στον ξενώνα: 80€ + ΦΠΑ Με διαμονή σε δικές σας σκηνές: €60 + ΦΠΑ Ελάχιστος – Μέγιστος αριθμός ατόμων 15 – 20.

Τι να φέρετε Υπνόσακο, πετσέτα, παντόφλες, γάντια κηπουρικής, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια δουλειάς, ΦΑΚΟ. Και βέβαια τις σκηνές σας και τα σχετικά εάν κατασκηνώνετε!

Οδηγίες πρόσβασης στο Ελπιδοχώρι.

Μίνι Βαν -  Μπορούμε να οργανώσουμε ένα μίνι βαν το οποίο θα αναχωρήσει από κεντρικό σημείο στην Αθήνα την Παρασκευή απόγευμα και θα σας επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα σε κεντρικό σημείο. Το κόστος για αυτό είναι €40 πήγαινε-έλα. Μέγιστος αριθμός επιβατών: 8. Μόλις εγγραφείτε, θα σας συνδέσουμε με όλους τους συμμετέχοντες για να κανονίσετε το μοίρασμα της διαδρομής και του κόστους μεταξύ σας.

ΚΤΕΛ - Παίρνετε λεωφορείο από τον Σταθμό Κηφισού που πάει στο Άργος ή στο Ναύπλιο μέσω Άργους. Κατεβαίνετε στη στάση Κουτσοπόδι, εφόσον ειδοποιήσετε την Άννα 6972 82 62 83 όταν φεύγετε από Αθήνα για να σας περιμένει κάποιος στη στάση και να σας φέρει στο Ελπιδοχώρι.

Για να κλείσετε τη θέση σας

1) Δηλώστε το ενδιαφέρον σας με την εγγραφή σας στη φόρμα (http://kangouro.us4.list-manage.com/subscribe?u=698fb1b33a26cbbdaa1226adb&id=e2970b314d). 2) Μόλις σας στείλουμε email επιβεβαιώνοντας πως θα προχωρήσει το σεμινάριο, θα πρέπει να καταθέσετε την προκαταβολή των 20€ στο λογαριασμό που θα σας στείλουμε. 3) Για διευκρινήσεις / πληροφορίες σε σχέση με το σεμινάριο, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Άννα στο 6972 82 62 83 (cosmote) ή Τίνα 6987 99 73 36 (cosmote) ή μέσω email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

 

   
   

 

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία σας ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies