• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

GreekEnglish

Όσο το όραμά μας υλοποιείται, τόσο η ελπίδα μας μεγαλώνει.  Το Ελπιδοχώρι παρέχει τις υπηρεσίες του στο τετράπτυχο

Παράδοση, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Πνευματική Ανάπτυξη με κάθε τρόπο. 

Στόχος μας :  η Ελληνική Οικογένεια. 

Μέθοδοι :  

  • οι δράσεις μας
  • οι εκδόσεις μας
  • οι ομιλίες της ιδρύτριας
  • τα άρθρα μας

Είστε στην ενότητα Άρθρα όπου δημοσιεύουμε κείμενα δικά μας και τρίτων που πρεσβεύουν τις θέσεις μας υπηρετώντας το σκοπό μας. 


 

 Θέσε τα όριά σου

Από τις πρώτες κιόλας κουβέντες με έναν γονιό αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό που ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια είναι η έλλειψη ορίων. Φαίνεται σαν μην είναι καθόλου σαφές πότε και ποιος χρειάζεται να κάνει κάτι, πόσο μπορεί να διαρκέσει, πότε θα επαναληφθεί και άλλες ποσοτικές και ποιοτικές αποφάσεις. Έτσι πολύ νωρίς οι γονείς αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις και καταλήγουν είτε να εκλιπαρούν, είτε να απαιτούν την συνεργασία των παιδιών, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα.  Αμέτρητοι καυγάδες θα είχαν αποφευχθεί αν ο καθένας ήξερε τις υποχρεώσεις του και είχε αναλάβει την ευθύνη να τις ολοκληρώσει έγκαιρα και με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί.

Read more...

Τι είναι τα Ελπιδο-Σαββατοκύριακα

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς μία εμπειρία.   

Ένα Ελπιδο-Σαββατοκύριακο  ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα και τελειώνει την Κυριακή το απόγευμα.

6 γονείς, συνήθως μαμάδες, όχι πως απαγορεύονται οι μπαμπάδες, με τα παιδιά τους ξεκινούν, συνήθως από την Αθήνα και φθάνουν σε 130 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση ώρα οδήγησης σε Εθνικό δίκτυο) στην Αργολίδα. 

Read more...

 

Aνάληψης ευθύνης

«Ένας κούκος φέρνει την άνοιξη»

Τι γίνεται με το θέμα της ανάληψης ευθύνης γενικότερα; Πώς αντιλαμβανόμαστε το θέμα ως πολίτες, επαγγελματίες, δάσκαλοι, γονείς, κόρες, γιοί, σύντροφοι και μέσα από όποιον άλλο ρόλο καλούμαστε να παίξουμε βιώνοντας τη ζωή μας;

Read more...

 Και τώρα;  Τι θα κάνουμε χωρίς ήρωες;

Κάθε φορά που γιορτάζουμε κάποια Εθνική γιορτή κάποια μεγάλη Εθνική επέτειο κάτι συμβαίνει στα νοητικά και στα συναισθηματικά κάθε ανθρώπου που σκέφτεται.  Δυστυχώς  διαθέτοντας κριτική σκέψη καταλήγει σε απογοητευτικά συμπεράσματα.

Λόγοι βγαλμένοι από κονσέρβα.  Χιλιοειπωμένα αποφθέγματα που τα ακούς και ο νους δεν τα προσέχει γιατί είναι τα ίδια εδώ και δεκαετίες.  Δεν γίνονται καν αντιληπτά.  Δεν τα προσέχει η συνείδηση, τα στέλνει κατευθείαν στο υποσυνείδητο χωρίς καμία επεξεργασία.  Τι θλίψη!

Read more...

Εκβιασμοί και Απειλές 

Ποιος άραγε; Ποιος; Έμαθε στην Ελληνίδα μάνα πως το εργαλείο της για συνεργασία είναι ο εκβιασμός, η απειλή, ο εξαναγκασμός ; Πόσο έχει χοντρύνει το πετσί μας και δεν καταλαβαίνουμε;

Η ώρα είναι δύο το μεσημέρι όταν μπαίνω για μερικά γρήγορα ψώνια στο μινι μαρκετ της γειτονιάς μου. Αφού παίρνω τα πράγματα που ήθελα συνομιλώ με την καταστηματάρχη για λίγο. Με την άκρη του ματιού της κοιτά επίμονα πίσω μου και γυρίζω να δω τι κοιτάει.

Read more...

Εντολές και Ματαιώσεις

Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο "Εκβιασμοί Απειλές" μία μητέρα έθεσε ερώτημα και προκάλεσε ένα καινούργιο άρθρο. Την ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε να πω κι άλλα πάνω στο θέμα. Δυστυχώς μένω στο να αναλύσω την πρότασή της και όχι σε πρόταση λύσης. Ας γίνει κατανοητό πως αν η ανάλυση της πρότασής της χρειάστηκε 2 σελίδες η ορθή απάντηση στο θέμα χρειάζεται ένα κεφάλαιο βιβλίου. Σιγά σιγά λοιπόν και με αγάπη ας δούμε μερικές ακόμη απροσεξίες που κάνουμε εμείς οι γονείς.

Read more...

Τιμωρημένος από τις Αμοιβές 

Ένα πανάρχαιο τερτίπι για την πρόκληση ενδιαφέροντος είναι η αμοιβή, το δέλεαρ, το καρώτο. Αυτή η πανανθρώπινη χειριστική συμπεριφορά έχει πάρει εξέχουσα θέση στα εργαλεία της διαπαιδαγώγησης. Γονείς αμείβουν τα παιδιά τους, για να κάνουν τα μαθήματά τους, για να συμμετέχουν σε κάποια δουλειά, για να συνεργαστούν, για να συμπεριφερθούν με καλό τρόπο, και η λίστα είναι ατέλειωτη.

Read more...

Ένα θυμωμένο παιδί έχει θυμωμένους γονείς

Δεν είναι και νέο αυτό έτσι δεν είναι; Όχι δεν είναι νέο γιατί οι περισσότεροι γονείς είναι θυμωμένοι και έτσι ο θυμός καλά κρατεί στην Ελληνική οικογένεια. Δεν είναι νέο και καλό είναι να το αντιληφθούμε για να το αλλάξουμε. Μεγάλη φασαρία γίνεται τελευταία με τον Σχολικό Εκφοβισμό (bulling). Πολύ βία γενικώς επικρατεί μέσα μας και γύρω μας. Όλα συνηγορούν για την εγκατάσταση του θυμού που είναι προοίμιο ή και συνέπεια της βίας. Είναι άξιο παρατήρησης πάντως το πόσο οι γονείς αγνοούν αυτές τις παραμέτρους όπως αγνοούν κάτι που μοιάζει ολοφάνερο.

Read more...

Συμβουλευτική Γονέων

Συχνά δέχομαι το ερώτημα: «Τελικά χρειάζονται οι γονείς ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών τους ή αρκεί το ένστικτό τους

Αγγίζοντας την ερώτηση με τη ματιά του ειδικού, λέω πως ναι, κάποιοι γονείς χρειάζονται βοήθεια και κάποιοι ίσως όχι.  Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι παρατηρώντας αυτούς που την αναζητούν - άρα νοιώθουν πως την χρειάζονται - είναι εκείνοι που δεν θα έπρεπε να τη χρειάζονται γιατί ήδη έχουν αρκετή ευαισθησία.  Αντίθετα εκείνοι που δεν την αναζητούν, είναι αυτοί που τη χρειάζονται και θα έπρεπε να την αναζητήσουν.  Τι σχήμα οξύμωρο!  Και τι μεγάλη αλήθεια!

Read more...

   
   

 

 

 

 

Continuing on this website you accept the use of cookies on your device as described in politics cookies.